Home News Shikoni se si përhapet koronavirusi përmes ajrit: 5 rregulla qe duhet ti...

Shikoni se si përhapet koronavirusi përmes ajrit: 5 rregulla qe duhet ti dini patjeter, i thone eskpertet

1097
0

Kur flisni ose këndoni cirkat e peshtymes perhapen ne ambient. Ato me të imëta dhe të lehta mund të qëndrojnë në ajër. Nëse jeni të infektuar, ato pika mund të përmbajnë koronavirus, dhe hulumtimi i hershëm sugjeron që mund të jetë i vlefshëm për shumë minuta ose disa orë ndaj prandaj duhet te mbahet maska pershkak se ndalon sperkatjen me peshtyme ne ajer.

Ekspertët e aerosolit Byron Erath, Andrea Ferro dhe Goodarz Ahmadi i Universitetit Clarkson shpjeguan se peshtyma eshte shkaku kryesor i perhapjes se virusit.

1 Veshja e maskes të fytyrës për të ulur rrezikun e ekspozimit në ajër është thelbësore, shkruajnë ata, dhe zvogëlimi i sasisë së kohës që kaloni në zona të mbingarkuara me ajrosje të dobët është një mënyrë e mirë për të zvogëluar rrezikun e ekspozimit në ajër.

2 A mjafton të qëndrosh 6 metra larg?

Këshilla e zakonshme për distancimin shoqëror është të qëndroni 6 metra larg. Ndaj ruani distancen mos e nenglizhoni kete gje.

Rrymat e ajrit nga një ventilator ose nga sistemi i ventilimit mund të përhapin pikat e frymëmarrjes më larg se 6 metra. Kështu mund të flasësh me zë të lartë ose të këndosh, siç kanë treguar ngjarjet e përhapura.

3 Një numër i madh i rasteve me COVID-19 kanë ardhur nga ngjarje superpërhapëse ku dikush që është shumë infektues përhap virusin te dhjetëra të tjerë.

Studiuesit në Hong Kong kohët e fundit vlerësuan se rreth 20% e njerëzve të infektuar atje ishin përgjegjës për 80% të transmetimit lokal të koronavirusit. Praktikat e korit, shërbesat e kishës, klubet e natës dhe një festë ditëlindjeje janë vetëm disa nga ngjarjet e dokumentuara të përhapjes.

Lajmi i mirë është se praktikat e duhura të kontrollit specifike për mënyrën e transmetimit të patogjenëve larja e duarve, maskat, karantina, vaksinimi, zvogëlimi i kontakteve sociale etj. mund të ngadalësojnë shkallën e transmetimit dhe të ndalojnë një pandemi, shkroi ajo.

4 Çfarë do të thotë virusi i ajrit

Mënyra se si virusi përhapet në ajër është gjithashtu një sfidë për rihapjen e bizneseve dhe shkollave.

Shkencëtari i frymëmarrjes Douglas Reed i Universitetit të Pittsburgh ekzaminoi studime që kanë treguar se si është përhapur virusi, përfshirë këtu një qendër thirrjesh në Korenë e Jugut, një restorant në Kinë dhe një praktikë korësh në shtetin Uashington.

Provat sugjerojnë fuqimisht se transmetimi përmes ajrit ndodh lehtë dhe ka të ngjarë të jetë një nxitës i rëndësishëm i kësaj pandemie. Duhet të merret seriozisht ndërsa njerëzit fillojnë të kthehen në botë, shkroi ai.

Më shumë kërkime janë botuar që kur doli ai artikull që tregon gjithashtu për përhapjen e virusit në ajër.

5 Problemi me autobusët shkollorë

Me ftohjen e temperaturave, do të jetë më e vështirë për të mbajtur dritaret e hapura për të sjellë ajër të pastër në hapësira të mbyllura, dhe kjo përfshin transportin publik dhe autobusët e shkollës.

Jesse Capecelatro, një inxhinier mekanik në Universitetin e Miçiganit, shkatërroi rreziqet e përhapjes së koronavirusit brenda një autobusi shkollor dhe ofroi tetë rekomandime.

Udhëtime të shkurtra. Maska për të gjithë. Shumë më pak pasagjerë se më parë, shkroi ai. Këto janë rekomandimet e mia kryesore për mënyrën se si autobusët shkollorë të Amerikës duhet të marrin fëmijët nga dhe në shkollë gjatë pandemisë.