Home News Mbyllja e kufijve nga BE, reagon Pellumb Pipero: Ja cfare duhet te...

Mbyllja e kufijve nga BE, reagon Pellumb Pipero: Ja cfare duhet te bejne qytetaret

617
0

Mjeku i njohur, Pëllumb Pipero gjate një komunikimi e ka cilesuar si të nxituar vendimin e BE-se për të veçuar Shqipërinë nga lista e vendeve qe mund te levizin lirshem

Situata tek ne nuk është në atë nivel që rrezikon shëndetin e qytetarëve në vendet fqinje. Ne kemi një numër shumë të vogël, në raport me komunitetin jashtë Shqipërisë. E them si specialist i shëndetit publik nuk rrezikohet shëndeti i askujt pse vjen në Shqipëri ose anasjelltas. Mjafton të mbajmë maskën e të ruajmë distancën sociale. Tek ne, për shkak të strategjisë së gjurmimit të rasteve dhe tamponimit edhe të kontakteve, ky numër del relativisht i madh. Në vendet e tjera tamponi nuk i bëhet kontakteve, vetëm rasteve klinike. Ne kemi qenë të sinqertë në shifrat që kemi dhënë, pasi në këtë situatë e vërteta është më rëndësishme se statistika, tha Pipero.

Megjithate Mjeku Pipero ka treguar se nese do te zbatohen rregullat e vendosura tashme gjeresisht, do te behet e mundur ndoshta per jave ose 10 dite venia nen kontroll e virusit.

Faza e dytë e kësaj epidemie do mirëkuptim dhe bashkëveprim; nga përgjegjësia e qeverisë kalon në përgjegjësi të të gjithë qytetarëve në respektim të dy masave fare të thjeshta. Kjo pandemi ishte historike dhe na dha një mësim historik; distanca dhe mbajtja e maskës, krahas higjienës, janë të mjaftueshme për ta mbajtur nën kontroll këtë epidemi. Atje ku janë respektuar këto masa rezultatet kanë qenë shumë të mira. Do t’ju lutesha të gjithë qytetarëve që edhe sot pasdite, në darkë apo nesër në mëngjes të nisin të respektojnë distancën dhe vendosjen e maskës dhe për 1 javë apo 10 ditë epidemia vihet nën kontroll, tha Pipero.